Johann Reichhart hing na de bevrijding nazi’s op

Derderijk-beul was groenteboer in Den Haag

Johann Reichhart leidde duizenden executies, maar toonde zich in 1963 tegenstander van de doodstraf.
  • Johann Reichhart leidde duizenden executies, maar toonde zich in 1963 tegenstander van de doodstraf.

De man die broer en zus Scholl van de Duitse verzetsorganisatie ‘De Weiße Rose’ door de valbijl executeerde in 1943 blijkt vijf jaar lang groenteboer in Den Haag te zijn zijn geweest.

22 februari 2018
door Eduard Bekker

D

e in 1893 in Beieren geboren Johann Reichhart neemt het beroep van beul van zijn oom over. Maar de ‘zaken’ gaan steeds minder goed omdat de doodstraf geleidelijk aan minder wordt toegepast in de 20-er jaren. Daarop besluit hij zijn fortuin als groenteboer in Den Haag te zoeken. Zijn bedrijf floreert; niemand weet wat zijn eigenlijke beroep is.
Maar als hij op verzoek in 1932 toch weer een executie moet uitvoeren in Duitsland, wordt dit bekend en verliest hij zijn klanten.

Drukke tijden

Door de komst van het nazi-regime krijgt hij meer te doen en wordt hij lid van de NSDAP. Hij perfectioneert het guillotine-procedé, zodat de veroordeelde binnen vier seconden wordt onthoofd. Zo voltrekt hij meer dan 3.000 doodvonnissen. Ook dat van Sophie Scholl waarvan hij zegt dat ‘hij nooit iemand zo dapper heeft zien sterven’.

De drukte is niet voorbij als de geallieerden Duitsland binnen marcheren. Na een korte hechtenis moet hij in dienst van het Amerikaanse leger om oorlogsmisdadigers terecht te stellen. Dit keer met de strop, waarmee 156 nazi’s door hem zijn opgehangen. Door een naamsverwisseling vallen daarbij ook onschuldige slachtoffers, wat voor Reichhart reden is om geen executies meer uit te voeren.
Wrang gegeven: hoeveel vreedzame burgers zou hij in de nazi-tijd hebben omgebracht zonder dat hij problemen zou hebben gehad met zijn geweten?

Eenzaamheid

Hoe dan ook: sindsdien leidt hij een leven in toenemende eenzaamheid: zijn huwelijk strandt en een zoon pleegt zelfmoord in 1950.
In de jaren ’60 kwamen er na een reeks ernstige misdrijven weer stemmen om de doodstraf opnieuw in te voeren. Johann Reichhart sprak zich daar tegen uit.

Hij moet diverse malen wegens psychische problemen worden opgenomen en overlijdt in 1972 op 79-jarige leeftijd.

Op een avond viel het woord ‘verzet’

Eduard Bekker zaterdag 13 februari 1993leestijd: ± 7 minuten

‘Weg met Hitler!’, stond er 50 jaar geleden, op 12 februari 1943 op de muren van de Münchense Universiteit met grote, witte letters te lezen. Tien dagen later kwam er een einde aan het leven van drie studenten, die de kern vormden van de verzetsgroep ‘Die Weiße Rose’. De 23-jarige Christoph Probst, de 21-jarige Sophie Scholl en haar broer Hans moesten hun geweten met de dood door de valbijl bekopen.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > WO II en Bezetting           > Die Weiße Rose             > Johann Reichhart

Op een avond viel het woord ‘verzet’


Real Time Web Analytics
rss
Een heel stuk Bomenbuurt tussen Hanenburglaan en Sportlaan dat verdween voor de tankgracht.