Friese Doorlopers: oud en nieuw

Liefde voor de traditionele Schaatsen

Mijn oude en ‘nieuwe’ Friese Doorlopers, waarbij ik de oorspronkelijk bevestiging eraf heb gesloopt en vervangen door de conventionele bevestigingswijze van de de oude Friese Doorlopers.
  • Mijn oude en ‘nieuwe’ Friese Doorlopers, waarbij ik de oorspronkelijk bevestiging eraf heb gesloopt en vervangen door de conventionele bevestigingswijze van de de oude Friese Doorlopers.

Geschaatst op de Uithof. Met dank aan OmroepWest, waar ik weer eens een prijs had gewonnen in de vorm van vier vrijkaartjes door even telefonisch mijn nieuwskennis te testen.

zaterdag 10 maart 2018
door Eduard Bekker

D

e schaatsen dus maar weer eens uitgetest op de kunstijsbaan, geïnspireerd door het ijsgebeuren van vorig weekend.
Heb zowel de antieke Friese Doorlopers als de moderne Zandstra-variant, die ik vandaag even heb uitgeprobeerd.

De ijzers zijn beiden even lang

Even wennen

Eerst de antieke exemplaren. Het was weer even wennen. Na een paar rondjes besloot ik dan ook over te schakelen op de Zandstra’s. Het oorspronkelijke bindsel heb ik goeddeels verwijderd. Dat zat niet prettig.

Bovendien schoot de voorste gespsluiting in Zweden ooit zomaar van de punt van mijn schoen, waardoor ik op het ijs knalde en ik twee weken kreupelde met een zere knie. In het restant van het bindsel heb ik nu gaten gemaakt en nu bind ik deze schaatsen volgens het zelfde principe onder als de antieke doorloper.

Een dame van een lokaal radiostation (met een typisch Zuidafrikaansachtig accent) ondervraagt mij op 9 januari 2009 over die ‘heel ouderwetse soort schaatsen’ van mij.
  • Een dame van een lokaal radiostation (met een typisch Zuidafrikaansachtig accent) ondervraagt mij op 9 januari 2009 over die ‘heel ouderwetse soort schaatsen’ van mij.

Tempo matigen

Tot mijn verbazing spuit ik meteen op die dingen weg. Ik moet echt mijn tempo matigen om de controle niet te verliezen.
Waaraan dit verschil ligt, weet ik niet. Misschien komt het gewoon omdat ik inmiddels het schaatsen weer gewend ben.
Wel jammer ook: ik heb een hang naar traditioneel: je ziet eigenlijk nooit meer mensen schaatsen op Friese Doorlopers, terwijl ze juist zo praktisch zijn:
En toen ik een keer door het ijs zakte, had ik ze - eenmaal weer op de kant geklommen - met één ruk los en kon ik lopend naar de dichtsbijzijnste boerderij bij een nurkse boer aankloppen.


Januari 2009 werd ik op de Rottemeren nog geïnterviewd door een lokaal radiostation, omdat ik daar de enige op het ijs was, die nog op ‘houtjes’ schaatste. Opmerkelijk regionaal accent van de omroepmedewerkster.

Meer schaatsen:

Wandelen tussen Voorburg en Leidschendam

Eduard Bekker zaterdag 13 februari 2021leestijd: ± 2 minuten

Deze dag hebben we maar weer eens de stoute wandelschoenen aan getrokken. Een de Friese doorlopers in mijn rugzakje. De geliefde ‘houtjes’, waar tegenwoordig niemand meer op schaatst. Wat zonde is, want ze zijn heel praktisch.

> Meer

Schaatsen op de Ankeveense Plassen

Eduard Bekker Februari 1985leestijd: ± 3 minuten

De Ankeveense Plassen zijn een centimeter of 40 diep en vriezen daardoor snel dicht. In de strenge winter van 1985 werkte ik bij De Gooi- en Eemlander in Hilversum als opmaakredacteur. Dagen achtereen schaatste ik vanuit de Oude Haven via vaarten en slootjes naar de Ankeveense plassen, die werden schoongeveegd vanuit de ijsclub. Daar schaatste ik dan langs om alsnog de entree te betalen en zo dit nuttig werk te steunen.

> Meer
Terug   > Home     > Weblog       > 2018         > Schaatsen op Friese Doorlopers

Real Time Web Analytics
rss
9 Januari 2009 - schaatsen op prima ijs op de Rottemeren