Relikwie van een loopbaan op de krantenopmaak

De rekenschijf

Aangetroffen in archiefdoos: een kopie van mijn vertrouwde, maar verloren gegane rekenschijf.
  • Aangetroffen in archiefdoos: een kopie van mijn vertrouwde, maar verloren gegane rekenschijf.

Bij het zoeken in mijn archiefdozen vind ik niet wat ik zoek, maar wel een kopie van mijn oude rekenschijf, die ik als opmaakredacteur bij de Gooi- en Eemlander gebruikte om foto’s te verschalen voor publicatie.

zondag 15 juli 2018
door Eduard Bekker

T

oen ik daar weg zou gaan, pakte collega Willem Lanphen (waar ik nog mee heb geschaatst op de Ankeveense Plassen) mijn schijfje direct af en brak het wijzertje er af, omdat hij dat toch niet gebruikte.
Achteraf moest ik hem terug omdat ik nog bijna een jaar als uitzendkracht invaldiensten heb gedaan.

Mijn oude, vertrouwde cicerolat: voor het opmeten van foto’s en het uitzetten van krantekoppen. Wie zou hem nog gebruiken?(Ik: voor het bijsnijden van papier en karton.)
  • Mijn oude, vertrouwde cicerolat: voor het opmeten van foto’s en het uitzetten van krantekoppen. Wie zou hem nog gebruiken?
    (Ik: voor het bijsnijden van papier en karton.)

Evenals de – eveneens in onbruik geraakte – cicerolat heb ik nog jaren lang, zowel bij de Amersfoorstse (1986-1989) als de Haagsche Courant (1989-1993) de rekenschijf nog dankbaar gebruikt.

Karton

Waar de schijf is gebleven, weet ik niet. De kopie heb ik gebruikt om een kartonnen exemplaar te maken. Waarvoor ik dat nodig had, weet ik niet meer: mogelijk om valutakoersen in het buitenland mee uit te rekenen.

Inmiddels via internet een keurige foto van de vertrouwde rekenschijf gevonden.
  • Inmiddels via internet een keurige foto van de vertrouwde rekenschijf gevonden.

Inmiddels hebben rekenmachine en DTP-programma’s als InDesign schijf en lat overbodig gemaakt. Ze zijn dan ook nergens meer te krijgen.

Jammer, eigenlijk.

Zie ook:

Terug   > Home     > Weblog       > 2018         > De Rekenschijf

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023