Relikwie van een loopbaan op de krantenopmaak

De rekenschijf

Aangetroffen in archiefdoos: een kopie van mijn vertrouwde, maar verloren gegane rekenschijf.
  • Aangetroffen in archiefdoos: een kopie van mijn vertrouwde, maar verloren gegane rekenschijf.


Bij het zoeken in mijn archiefdozen vind ik niet wat ik zoek, maar wel een kopie van mijn oude rekenschijf, die ik als opmaakredacteur bij de Gooi- en Eemlander gebruikte om foto’s te verschalen voor publicatie.

zondag 15 juli 2018
door Eduard Bekker

Toen ik daar weg zou gaan, pakte collega Willem Lanphen (waar ik nog mee heb geschaatst op de Ankeveense Plassen) mijn schijfje direct af en brak het wijzertje er af, omdat hij dat toch niet gebruikte.
Achteraf moest ik hem terug omdat ik nog bijna een jaar als uitzendkracht invaldiensten heb gedaan.

Mijn oude, vertrouwde cicerolat: voor het opmeten van foto’s en het uitzetten van krantekoppen. Wie zou hem nog gebruiken?(Ik: voor het bijsnijden van papier en karton.)
  • Mijn oude, vertrouwde cicerolat: voor het opmeten van foto’s en het uitzetten van krantekoppen. Wie zou hem nog gebruiken?
    (Ik: voor het bijsnijden van papier en karton.)


Evenals de – eveneens in onbruik geraakte – cicerolat heb ik nog jaren lang, zowel bij de Amersfoorstse (1986-1989) als de Haagsche Courant (1989-1993) de rekenschijf nog dankbaar gebruikt.

Karton

Waar de schijf is gebleven, weet ik niet. De kopie heb ik gebruikt om een kartonnen exemplaar te maken. Waarvoor ik dat nodig had, weet ik niet meer: mogelijk om valutakoersen in het buitenland mee uit te rekenen.

Inmiddels via internet een keurige foto van de vertrouwde rekenschijf gevonden.
  • Inmiddels via internet een keurige foto van de vertrouwde rekenschijf gevonden.


Inmiddels hebben rekenmachine en DTP-programma’s als InDesign schijf en lat overbodig gemaakt. Ze zijn dan ook nergens meer te krijgen.

Jammer, eigenlijk.

Zie ook:

Haagsche en Goudsche Courant

Eduard Bekker juni 1989 – januari 1993

Bij de Haagsche Courant heb ik - tot een ontslaggolf er helaas een einde aan maakte - de echte sfeer van een dagblad mogen proeven. Toen nog met behalve de stadsredactie ook een eigen binnen- en buitenlandredactie. Net als bij de Gooi- en Eemlander en de Amersfoortse Courant werkte ik hier als opmaakredacteur.

> Meer
Terug   > Home     > Weblog       > 2018         > De Rekenschijf
(Advertentie)

Weblog 2018


Real Time Web Analytics
rss
Tussen Middenvliet en Noordvliet bij Maassluis.