De journalistieke noodzaak voor interessante websites

Een geslaagde presentatie in de Bloemenbuurt

Lokaal 7 in het oude schoolgebouw bij de Jumbo aan het Haagse Anemoonplein in de Bomenbuurt in wijkgebouw ‘De Hyacint’. Hier vinden regelmatig netwerkbijeenkomsten voor zzp-ers plaats. Dit keer is het mijn beurt.
  • Lokaal 7 in het oude schoolgebouw bij de Jumbo aan het Haagse Anemoonplein in de Bomenbuurt in wijkgebouw ‘De Hyacint’. Hier vinden regelmatig netwerkbijeenkomsten voor zzp-ers plaats. Dit keer is het mijn beurt.

Een kleine netwerkbijeenkomst ‘waar moet je op letten bij een website?’ Het was mijn eerste presentatie ooit, daar in in het wijkgebouw van de Haagse Bloemenbuurt. En het is een groot succes geworden, waarbij ik het achteraf betreur dat ik het niet veel eerder heb gedaan.

dinsdag 2 april 2019
door Eduard Bekker

D

at heeft zo zijn reden en daarvoor moeten we terug gaan naar het voorjaar van 1998 op de redactie van bouwdagblad ‘Cobouw’, alwaar ik opmaakredacteur was.
Eduard, het probleem met jou is dat je journalistiek denkt en zo lang je zo blijft denken, blijf je problemen met ons houden., was de reactie toen ik mijn collega’s probeerde te overtuigen dat illustraties niet alleen een kwestie van mooimakerij waren, maar volgens mij ook het doel hadden informatie over te dragen voor de lezers. Iets dat tot mijn stomme verbazing niet vanzelfsprekend leek.

Webmaker

Dit gaat hem hier niet worden, dacht ik en er restte uiteindelijk niets anders dan te vertrekken. Na een leerzame tijd bij onder meer de NRC en Robeco als webredacteur werd webmaker mijn nieuwe professie. Ook in mijn nieuwe beroep blijkt het echter lastig om klanten te overtuigen van de noodzaak een website letterlijk een ‘smoel’ te geven: tekst, foto’s, die de bezoeker meteen boeien en nieuwsgierig maken naar meer. Kortom: om een journalistieke slag te maken.

Benauwd

Geen wonder dat ik lang heb geaarzeld of het nou wel verstandig was om een presentatie te houden met mijn visie over hoe je omgaat met tekst en beeld op een website. Toch wel wat benauwd voor kritische, of zelfs negatieve reacties.
Dat bleek helemaal niet het geval. Er kwamen tien geïnteresseerden op af, wat bij de netwerkbijeenkomsten in dit lokaal een fors aantal is.

Complimenten

Naderhand heb ik veel complimenten over mijn aanpak gekregen. Ook is het geen punt gebleken, dat ik ook mijn grootste hobbysite - De Harmonicahoek - als voorbeeld van een succesvolle site heb opgevoerd.
‘Webontwerp met een menselijk gezicht’ was de werktitel van de workshop: fixeer je niet op ‘trucjes’ om hoog te scoren bij Google, maar laat je leiden door wat je drijft: dan komt het met het succes van je site wel goed. Die boodschap is wel over gekomen.

Er zullen waarschijnlijk meer uitnodigingen volgen. Ik kijk er naar uit.

Terug   > Home     > Weblog       > 2019         > Presentatie website maken

Weblog 2019


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023