Veel ‘kannibalistische, luie, speelse negers in bananenrokjes’

Boeken vol vooroordelen, jodenhaat en rolbevestiging

Een rokende zwarte piet. Niet eerder gezien. Met stoute kindertjes in de zak. In de Middeleeuwen roofden Barbarijse zeerovers (Berbers uit de Maghreb) mensen uit de Atlantische kusten om als slaaf te gebruiken. Zwarte Piet (moren werden vaak donkerder afgebeeld dat ze eigenlijk waren) is daar een residu van. Zou daar in Marokko en Algerije nog veel schaamte over zijn? 
  • Een rokende zwarte piet. Niet eerder gezien. Met stoute kindertjes in de zak. In de Middeleeuwen roofden Barbarijse zeerovers (Berbers uit de Maghreb) mensen uit de Atlantische kusten om als slaaf te gebruiken. Zwarte Piet (moren werden vaak donkerder afgebeeld dat ze eigenlijk waren) is daar een residu van. Zou daar in Marokko en Algerije nog veel schaamte over zijn?
     

Het moet een kwestie zijn geweest van veel durf en heel veel research. Het resultaat: een expositie over ‘foute boeken in het verleden’. Boekwerken. die merendeels ooit normaal waren, maar nu verwerpelijk en aanstootgevend.

donderdag 24 oktober 2019
door Eduard Bekker

N

u ben ik niet bepaald van de woke politieke correctheidsbrigade en heb ook niets tegen Zwarte Piet, maar ook ik verbaas me over de vrijheid die men zich ooit kon permitteren om onze donker getinte medemens standaard af te beeld in bananerokjes en speren, als dansend om een kookpot met ongepigmenteerden. Het aantal kinderboekjes en cartoons moet bijna niet meer te tellen zijn geweest.

Museum Meermanno, aan de Haagse Prinsessegracht heeft een keur aan deze boeken vergaard.
Zelf ben ik er ooit ook mee opgegroeid. Ik herinner me nog dat we op de lagere school uit boekjes voorlazen waarin ‘nikkertjes’ de hoofdrol speelden. In mijn traumatische tijd in de vakantiekolonie (zomer 1963) zong op de laatste middag de kleine kinderengroep met zwarte maskertjes ‘De nikkertjes, de nikkertjes, zijn aardig om te zien’.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Soms vraag je je af waar die verhalen over zwarte afrikanen met kookpotten toch vandaag komen.
  • Soms vraag je je af waar die ver...
Tja. De schrijver vond de slavenhandel afschuwelijk, maar om de zwarte medemens in te delen bij de orang-oetang en de papegaai... En uiterst lui, hűh?
  • Tja. De schrijver vond de slaven...
Mwah. Niet alles hier vind ik fout. Ongepigmenteerde (klinkt mooier dan ‘witte’) mensen worden ook wel zo afgebeeld. Alleen de karikaturen vind ik niet kunnen.
  • Mwah. Niet alles hier vind ik fo...
Deze lag ter inkijk. Inhoudelijk vond ik het goeddeels meevallen. Zorg voor buren en behulpzaamheid voor de medemensen keren er veel in terug. Alleen veel over de rigide voorschriften. Lijkt me om gek van te worden, maar dat moet je dan zelf maar weten. Als je er anderen maar niet mee lastig valt. Zolang je dat niet doet, discrimineer je niet.
  • Deze lag ter inkijk. Inhoudelijk...
Onbetwist heel fout. Alles hier. Het middelste boekje heb ik ook thuis. Je krijgt bijna tranen in je ogen over die goede Hitler, als je de echte waarheid niet zou weten.
  • Onbetwist heel fout. Alles hier....
Tja. De schrijver/schrijfster was hier duidelijk nog niet erg ‘woke’.
  • Tja. De schrijver/schrijfster wa...
Minibieb met echte (!!!) miniboekjes. Alleen niet voor uitleen.
  • Minibieb met echte (!!!) miniboe...

 

Terug   > Home     > Weblog       > 2019         > Foute boeken in Meermanno

Weblog 2019


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023