14 doden, één kind zwaargewond

Het trieste ongeluk met de kabelbaan bij Stresa

De kabelbaan naar de top van de Mottarone voert door een bosrijk gebied. Het is goed voor te stellen dat een kabelbreuk fatale gevolgen heeft gehad en hoe moeilijk de plek des onheils bereikbaar was.
  • De kabelbaan naar de top van de Mottarone voert door een bosrijk gebied. Het is goed voor te stellen dat een kabelbreuk fatale gevolgen heeft gehad en hoe moeilijk de plek des onheils bereikbaar was.

Dat is wel schrikken, als je hoort dat er een dodelijk ongeluk heeft plaatsgevonden met een kabelbaan, waar je zelf twee jaar geleden zelf nog in hebt gezeten.

maandag 24 mei 2021
door Eduard Bekker

 


A

an deze vakantie in Stresa hadden we juist zulke goede herinneringen. Een gastvrije familie die ons appartementje verhuurde, lekker eten in een betaalbaar restaurantje vlakbij, mooi weer en lekker zwemmen in de Lago Maggiore.
We hadden het oord ontdekt, toen we onderweg waren van Duitsland naar Italië. Vanuit de trein zagen we twee schilderachtige eilandjes in een prachtig meer temidden van de bergen. Daar moeten we absoluut eens heen, vonden we unaniem.

Luxe-badplaats

Het bleek het Italiaanse plaatsje Stresa. Een badplaats met veel luxe-hotels. Wij vonden er een betaalbaar appartementje bij een vriendeljke Italiaanse familie, die buitengewoon gecharmeerd bleek van mijn trekharmonica. Ze hadden me zelfs willen filmen, maar daarvan is het niet gekomen.
Overigens was het ook onze eerste kennismaking met de mediterrane spinduizendpoot, die regelmatig in ons appartement opdook. Nuttig, maar kan wel steken.

Kabelbaan

Een tochtje naar de Mottarone mocht niet ontbreken. In de - overvolle – cabine die over grote stukken naaldbos voert, zie je geleidelijk aan steeds meer van het Lago Maggiore achter je opdoemen. Op de top is een fraai bobsleeparkoers.
Naar beneden gingen we wandelend. Daarbij werden vooral mijn zoon en gade geteisterd door horzels. Ik stoorde me met mijn simpele schoeisel vooral aan de scherpe sintels op dit voetpad.

Tandradspoorweg

Achteraf werd me de verklaring voor dit ongebruikelike plaveisel duidelijk. Dit voetpad was ooit het talud van de tandradspoorweg naar de top.

Het pad bestaat voor een deel uit het tracé van de voormalige tandradbaan naar de top van de Mottarone.
  • Het pad bestaat voor een deel uit het tracé van de voormalige tandradbaan naar de top van de Mottarone.

Dit tandradspoorlijntje deed dienst tot 1963 en werd vervangen door een busdienst. In 1970 kwam de kabelbaan hiervoor in de plaats. Gezien de fraaie prenten en affiches die nog steeds te koop zijn in de souvenierswinkeltjes in Stresa stad, was dit een populair lijntje. Jammer dat ik me dit bij de afdaling nog niet bewust was. Ik vond al dat de ruïnes van de gebouwtjes langs het pad al iets hadden van de spoorweghuisjes langs de vroegere tandradlijn naar Volterra (ook ter ziele). En dat was dus niet voor niets.

Wrang

Was dat spoorlijntje er nog maar in plaats van deze kabelbaan, denk je dan als je leest over dit ongeluk. Maar dat is onzin: geen enkel vervoermiddel is 100% veilig.

Terug   > Home     > Weblog       > Artikelen uit 2021         > Kabelbaanongeluk

Weblog 2021


Real Time Web Analytics
rss
Blik op Palazzo Borromeo op Isola Bella vanaf Isole del Pescatori - Stresa, Lago Maggiore