Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning deelt de brief uit, die hij zal aanbieden aan de Witrussische ambassadeur.
  • Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning deelt de brief uit, die hij zal aanbieden aan de Witrussische ambassadeur.
Montage van foto en video van Remi Gieling: Eduard Bekker

Niet alleen vanwege ‘uit de lucht plukken’ Roman Protasevitsj

In actie voor de
29 gevangen journalisten in Belarus

zaterdag 5 juni 2021
door Eduard Bekker

A

ls ik op 23 mei hoor dat het vliegtuig met deze collega-blogger en journalist gedwongen is te landen in Minsk, gaan bij mij meteen alle alarmbellen af. Vooral als ik begrijp dat ook zijn vriendin is gearresteerd.

1984

De beelden uit de film 1984 naar het boek van George Orwell komen meteen weer in mijn gedachten. Ongetwijfeld zal de KGB of de politie Roman gedreigd hebben zijn vriendin wat aan te doen. En dan kun je aan deze arme gevangene wel elke bekentenis onttrekken.

Alle reden voor mij om mij bij deze demo te vervoegen. Maar ik heb geen kennis van de vele Witrussische protestsongs. Zou ik op deze korte termijn nog iets kunnen instuderen?

l’Estaca

Al zoekend stuit ik op ‘Mury’, een protestsong, die de Witrussische demonstraten hebben overgenomen van de Polen uit de tijd van de opkomst van Solidarność. En die hebben het weer van de Catalanen, waar het protestlied l’Estaca (De staak) tegen het Franco-regime in jaren ’70 furore maakte.
Uiteraard kan ik dit nummer spelen. Alle reden om mijn bijdrage aan het protest met muziek te leveren. Helaas is het niet gefilmd.

Terug   > Home     > Weblog       > 2021         > Aanbieden petite Wit-Rusland

Weblog 2021


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie Russen op het Museumplein op 21 januari 2023