Ik doe afstand van geweld in Catalonië

‘Bombers’ - de brandweermannen van Barcelona, die rond 1 oktober alle steun verleenden aan het referendum voor onafhankelijkheid, proberen een brandende container te blussen. Deze rellen en vernielingen. Is dat nou wat we willen? 
  • ‘Bombers’ - de brandweermannen van Barcelona, die rond 1 oktober alle steun verleenden aan het referendum voor onafhankelijkheid, proberen een brandende container te blussen. Deze rellen en vernielingen. Is dat nou wat we willen?
     

Zodra er wordt gespeculeerd dat – waar ook ter wereld – gewelddadige protesten worden geïnitieerd door provocateurs of tegenstanders die zich voordoen als activist, moet je vraagtekens bij deze acties zetten. Zo is het ook in de steden in Catalonië op dit moment.

20 oktober 2019
door Eduard Bekker

H

et kenmerk van het onafhankelijkheidsstreven en de protesten tegen de onderdrukking van het referendum en de gevangenschap van de Catalaanse politici is altijd de geweldloosheid geweest. Dat is de reden waarom ik de initiatieven steun.
En het is nog steeds voor het overgrote deel geweldloos. Maar een stelletje raddraaiers doet al deze goodwill in één klap teniet.

Geweld

Waar komt dat geweld vandaan?
Even naar aanleiding van wat ik heb gehoord dit rijtje:

Toeristen

Al dit geweld is zinloos. Provo’s in Amsterdam gingen als tegenreactie krenten uitdelen aan agenten. Misschien zouden Catalaanse jongeren daar lering uit kunnen trekken en het kunnen proberen met bananen (die zijn mooi geel).

Barcelona barst van de toeristen: die keren nu verschrikt en teleurgesteld huiswaarts, omdat ze attracties niet kunnen bereiken en het onveilig is op straat. Of niet weg kunnen komen omdat de luchthavens zijn geblokkeerd. Deze mensen hadden juist in de watten moeten worden gelegd, want ze hadden wereldwijde ambassadeurs kunnen zijn voor de Catalaanse zaak. Nu is het tegengestelde het geval.

VOX

Deze rellen zijn verder ‘Gefundenes Fressen’ voor de rechtse elementen in de rest van Spanje, die VOX wel eens aan een eclatante overwinning kunnen helpen.

Ik blijf de Catalaanse zaak echter steunen, omdat ik weet dat de overgrote meerderheid van de mensen die onafhankelijkheid - of in elk geval een volledig legaal en erkend referendum over onafhankelijkheid - nastreven, wars zijn van geweld, vernielzucht en het hinderen van vreedzame burgers en toeristen.
En ik hoop dat die niet terugschrikken voor vreedzame acties, want juist die overgrote vreedzame meerderheid is hard nodig om te bereiken dat democratie in Catalonië zegeviert.

Kijk. Zo kan het dus ook!
  • Kijk. Zo kan het dus ook!

Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Geen geweld!

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017