Tegen onderdrukking - voor onafhankelijkheid

Demonstraties in Nederland en België

Met trekharmonica bij een demonstratie op 1 oktober 2017 bij de Spaanse ambassade op het Lange Voorhout in Den Haag.
  • Met trekharmonica bij een demonstratie op 1 oktober 2017 bij de Spaanse ambassade op het Lange Voorhout in Den Haag.

Twee keer heb ik in Den Haag gedemonstreerd tegen de onderdrukking van de Catalanen. En me telkens verbaasd over het onbegrip bij het grote publiek, tot aan het Europese parlement toe. Zaken die van Hongarije, Polen, Oekraïne en Rusland op felle afwijzingen stuiten, worden van de Spaanse overheid zonder enige reserve geaccepteerd. Onbegrijpelijk!

Dinsdag 31 oktober 2017
door Eduard Bekker

E

en tijd heb ik me afgevraagd waarom ik in de media vooral de standpunten van de tegenstanders van onafhankelijkheid lees en waarom er geen wederhoor wordt toegepast. De strekking van het antwoord hierop is ‘uiteraard passen we normaliter hoor en wederhoor toe, maar niet bij criminelen, fascisten, racisten en andere xenofoben, neo-nazi’s en onafhankelijkheidsgekkies’.

Áls er al een ingezonden stuk met slechts pleidooi voor meer autonomie in de Volkskrant verschijnt, moet het meteen al worden afgezeken met een ‘relativerende’ cartoon.
  • Áls er al een ingezonden stuk met slechts pleidooi voor meer autonomie in de Volkskrant verschijnt, moet het meteen al worden afgezeken met een ‘relativerende’ cartoon.

Onpraktische gevolgen

Persoonlijk ken ik eigenlijk alleen maar Catalanen die onafhankelijk willen zijn, al zullen sommigen in praktijk tegen zijn vanwege de zeer onpraktische gevolgen. Maar ik zie ze absoluut niet als ‘gekkies’ en ‘xenofoben’ (xenofoob? In Catalonië hebben ze als enigen in Europa gedemonstreerd voor meer opvang van vluchtelingen!).

Speechen voor Catalonië

Eduard Bekker 14 april 2018

Nederlanders vinden het onafankelijkheidsstreven van de Catalanen volkomen mesjogge en hebben blijkbaar een beeld voor zich van intolerante, rechtse, xenofobe ruziezoekers. Dat vind ik volkomen onterecht. Tijd voor een speech tijdens een van de vele demonstraties, die eigenlijk meer voor de Nederlanders als voor de Catalanen is bedoeld.

> Meer

Brussel: opkomst > 45:000.

Eduard Bekker leestijd: ± 1 minuut

Tegen de gevangenhouding van Catalaanse politici door het regime in Madrid, tegen de wurggreep van de Spaanse overheid: kortom tegen de Spaanse ondedrukking zijn op 7 december minstens 45.000 catalanen bijeen gekomen bij het Brusselse Jubelpark, op weg naar de Europese instellingen. Om om erkenning te vragen. Nog steeds tevergeefs.

> Meer

Bijeen in Den Haag tegen ‘155’.

Eduard Bekker leestijd: ± 3 minuten

Er is deze dagen altijd wel een reden om voor Catalonië te demonstreren. Voor het referendum, tegen politiegeweld, tegen de gevangenneming van twee separatisten of tegen artikel 155, dat Spanje de volmacht geeft om alles in Catalonië naar hun hand te zetten. In Nederland is een vaste kern demonstranten actief, die de Catalaanse onafhankelijkheid steunt. Hun vaste spreker namens de Nationale Catalaanse Assemblee is Miquel Marzabal Galano. Teksten die hij in Utrecht en Den Haag bij demonstraties heeft uitgesproken, heb ik hier weergegeven.

> Meer

Demonstratie Catalanen Utrecht

Eduard Bekker leestijd: ± 6 minuten

In Utrechts is op 21 oktober gedemonstreerd voor de vrijlating van de seperatisten Jordi Cuixart en Jordi Sánchez, die door de Spaanse overheid in hechtenis zijn genomen wegens ‘opruiing’

> Meer

Met de Catalanen tegen het post-Franco geweld

Eduard Bekker zaterdag 23 september 2017leestijd: ± 3 minuten

Ondanks alle tegenwerking van het Spaanse regime maakt Catalonië zich klaar voor een referendum voor onafhankelijkheid op 1 oktober. Alle reden voor Catalanen over de hele wereld om steun te vragen voor hun streven voor wat in hun ogen democratisch en rechtvaardig is. Steun die tot op heden helaas uitblijft.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Demonstraties

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017