Speech Laura Prat Bertrams

‘Ondanks alles ben ik hoopvol.’

Laura Prat Bertrams: Niet langer wordt klakkeloos de Spaanse retoriek overgenomen
  • Laura Prat Bertrams: Niet langer wordt klakkeloos de Spaanse retoriek overgenomen

Laura Prat Bertrams - van gemengd Nederlands-Catalaanse komaf - heeft op 14 april ook gesproken op de Dam.

14 april 2018
door Laura Prat Bertrams

Zie hier beeld & tekst:

Goedemiddag allemaal,

Mijn naam is Laura Prat Bertrams. Ik ben dochter van een Nederlandse moeder en een Catalaanse vader. Vandaag zijn we wederom op de Dam om op te komen voor de mensenrechten in Spanje en voor de vrijlating van de Catalaanse politieke gevangenen. Waarvan de meesten al langer dan vijf maanden, zonder vorm van proces, in de cel zitten ver van thuis en hun familie. Alleen omdat ze op vreedzame wijze hun politieke idealen hebben uitgedragen.

Vorige maand stonden we hier ook en niet alleen hier, maar ook voor het Vredespaleis in Den Haag. En we zullen doorgaan zolang als nodig is. Tot alle politieke gevangenen in Spanje op vrije voeten zijn!

Ondanks alles ben ik hoopvol. Niet vanwege de situatie in Spanje, want iedere dag opnieuw wordt daar de rechtsstaat aangetast: sinds afgelopen jaar zijn honderden websites uit de lucht gehaald, twitteraccounts gesloten en wordt het strafrecht keer op keer ingezet om mensen te vervolgen die een andere politieke opvatting hebben dan de regering in Madrid wenselijk vindt.
Sinds 2017 zijn in Spanje twintigduizend, ik herhaal twintigduizend onschuldige mensen!, bestraft omdat ze hun burgerrechten uitoefenden. Tegen meer dan duizend mensen loopt een stafrechtelijk onderzoek vanwege het referendum in Catalonië. Ongekend in Europa anno 2018!

Waarom ben ik dan toch hoopvol? Omdat ik zie dat in Europa en ook in Nederland het publieke debat over het ondemocratisch handelen van de Spaanse regering op gang komt. De Madrileense propaganda krijgt een tegengeluid.

Niet langer wordt klakkeloos van Spaanse politici overgenomen dat het referendum van 1 oktober illegaal was. Maar laten Europese politici, wetenschappers en journalisten zien dat ieder volk het recht heeft om zelf te bepalen hoe het zijn toekomst wil vorm geven.
Niet langer wordt klakkeloos de Spaanse retoriek overgenomen dat het oordeel van het Spaanse Constitutionele Hof als basis van de Spaanse rechtsstaat moet worden genomen. Maar laten Europese politici, wetenschappers en journalisten zien dat het Constitutionele Hof een verlengstuk is van de regering in Madrid.

Niet langer wordt klakkeloos de riedel van de Spaanse regering overgenomen dat Catalaanse politici zich niet aan de wet houden. Maar laten Europese politici, wetenschappers en journalisten zien dat het de Spaanse regering is - en niet de vreedzame Catalanen - die talloze wetten aan haar laars lapt en de grondwet onrechtmatig naar haar hand zet.

En ik ben hoopvol, omdat ik zie dat er initiatieven zijn in Finland, in Schotland, in Duitsland om de druk op de Spaanse regering op te voeren. En ook in Nederland zijn er dergelijke initiatieven. Zo heeft Meer Democratie een petitie opgesteld, die de Spaanse regering oproept de Catalaanse politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten en een politieke dialoog te starten met de Catalanen. Ik roep iedereen op deze petitie te ondertekenen en daarmee mijn oproep van vandaag te ondersteunen.

Mijn belangrijkste oproep van vanmiddag is wederom gericht aan de minderheidsregering in Madrid:
laat alle politieke gevangenen onmiddellijk vrij:
 

VRIJHEID VOOR DE POLITIEKE GEVANGENEN
LLIBERTAD PRESOS POLITICS!

Teken de petitie
Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Demonstraties           > Amsterdam & Speeches             > Laura

Speechen voor Catalonië


Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017