Eén miljoen demonstranten op de jaarlijkse Diada

De Diagonal in Barcelona: één grote mensenmassa

Demonstrerend voor de vrijlating van de politieke gevangenen.
  • Demonstrerend voor de vrijlating van de politieke gevangenen.
Foto: Walter Griffioen

De Diada op 11 september is een belangrijke dag voor de Catalanen: die datum verloor in 1714 het vorstendom Catalonië haar laatste restje onafhankelijkheid en trad een eeuwenlange worsteling op met de Spaanse overheersers. Het aantal mensen dat die dag langs de Diagonal in Barcelona meeloopt in een demonstratie is groeiende.
Dit jaar waren dat er rond een miljoen.

20 september 2018
door Eduard Bekker

D

e laatste keer dat ik zo’n opkomst bij een demo zag was in de DDR: in Oost-Berlijn - kort voor de val van de Muur.

Over de Catalanen en hun streven naar zelfstandigheden wordt in Nederland nogal badinerend gedaan. Ik vind dat een beetje meer respect best wel mag.

Van een Nederlandse vriend uit Barcelona kreeg ik een video en een link mee, die de sfeer op die dag goed tekent en ook het geweldloze streven naar die onafhankelijkheid fraai weergeeft.

Tevens een paar citaten uit zijn mail:

Het was mijn 1e Diada. Het was eigenlijk 1 groot familiefeest: je ziet families met kinderen en opa’s en oma’s.
De bekende Catalaanse liedjes worden gezonden. De mensenlijke torens zijn indrukwekkend om te zien.
Ook indrukwekkend: de motoren met vlaggen door de straat en en de vele boeren die op tractors uit heel Catalonië kwamen.
Wat ik volgend jaar ook wil bezoeken is de bloemlegging in de ochtend bij het momument van Rafael Casanova (een belangrijke zelfstandigheidsstrijder uit de 18de eeuw. E.B.). De volgende ochtend was daar de boel vernield door je weet wel wat voor mensen.
 
Je merkt echt de haat die de Spanjaarden hebben t.o.v. de Catalanen: Een vriendin die werkt op een makelaarskantoor waar de Spaanse bazen heel slecht praten over Catalonië. Zij durfde gewoon niet naar de Diada te gaan, omdat ze bang was om herkend te worden en haar baan te verliezen.
 
We kwamen ook een gezin tegen waarvan de oma vroeger de gevangenis in ging omdat ze alleen Catalaans kon praten en niet Spaans.
[...]Dankzij mij vrouw hoor ik ook de verhalen van andere mensen, ik leer elke keer weer bij.
Sommige dingen die je hoort zijn echt bijna ongeloofelijk maar staan in geen enkele krant.
 
Ik heb wel een beetje geleerd dat het nieuws eigenlijk maar oppervlakkig is en de mening van de journalist ook sterk naar voren komt.
Of gewoon nieuws wat gekopieerd is met de Spaanse meningen inclusief foto's met ‘agressieve} Catalanen.
 
Ik heb mezelf voorgenomen, we gaan in de toekomst naar landen en plekken die Catalonië wel ondersteunen zoals Schotland en Finland.

Groet, Walter

Terug   > Home     > Archief       > Themas’s         > Catalonië           > Demonstraties             > De Diada van 11 september

Real Time Web Analytics
rss
 Beeld van de demonstratie tijdens de Diada van 11 september 2018