‘Bullshit’ artikelen en columns over Catalonië

Catalonië in kwaad daglicht

  • Anti-onafhankelijkheid (links) versus onafhankelijkheid (rechts) in een onderonsje. ‘Independistas’ zijn vaak tolerant tegen mensen die binnen Spanje willen blijven. Omgekeerd ligt dat vaker wat moeilijker...
Foto: AP

Over Catalonië verschijnen (on-)regelmatig artikelen in de media. Doorgaans komen de Catalanen er niet best in af: als dwaas, intolerant en gewelddadige leugenaars. Recent was Carles Puigemont in Nederland en de media konden het zich toch bij nader inzien niet permitteren weg te blijven bij zijn persconferentie. Gevolg: in Trouw, Volkskrant en AD verschenen artikelen die een tamelijk gematigd beeld schepten van de gevluchte Catalaanse president in exil. Daar zijn sommige mensen niet blij mee.

7 oktober 2018
door Eduard Bekker

D

iscussie wordt zeer op prijs gesteld. Het ideaal van Catalaanse onafhankelijkheid heeft veel voetangels en klemmen. Is het wel allemaal zo ideaal? Daarover kun je rustig van mening verschillen.

Kwaadaardig

Anders wordt het als de reacties niet op waarheid berusten en ronduit kwaadaardig zijn. Want hoe makkelijk is het niet om de Catalanen als ‘nationalistisch’, intolerant en xenofoob neer te zetten, als je ze niet kent en niets van hun geschiedenis af weet?

‘Stierenpoep’

Hier onder zullen enkelen van deze ‘bullshit’-reacties verschijnen. Daarmee bedoel ik reacties, die niet een discussie aanzwengelen, maar er uitsluitend op uit zijn naar onafhankelijkheid strevende Catalanen als mensen in een slecht daglicht te zetten - al dan niet via kritiek op de ‘volksmenner’ Carles Puigdemont.
‘Bullshit’ oftewel ‘stierenpoep’ is hier wel toepasselijk: het nationale dier van Spanje is namelijk een stier. Niet dat ik iets tegen Spanjaarden heb (heb jarenlang flamenco gespeeld), maar wel tegen dit soort haatgeschriften.

‘Vragen om lessen in het Spaans kan gevaarlijk zijn’

leestijd: ± 2 minuten

Deze week las ik in Trouw het artikel ´Bedreigd omdat je in het Spaans les wilt´ (in het online-artikel onder de naam ‘Vragen om lessen in het Spaans kan gevaarlijk zijn’, red.). Met stijgende verbazing las ik dit artikel, waarin het narratief van conservatief nationalistisch Spanje wordt verkondigd.

> Meer

Een column uit Trouw:

Wie in Catalonië geen separatist is, mag zich geen Catalaan noemen

Eduard Bekker

Trouw - 6 oktober 2018
Deze week presenteerde Carles Puigdemont, voormalig regiopresident van Catalonië, met veel mediageweld zijn boek over de Catalaanse crisis. Hij werd erover in de Nederlandse pers veelal opvallend lankmoedig geďnterviewd.

> Meer

Trouw trouw aan blameren Catalanen

Puigdemont is zélf een anti-­democraat

Eduard Bekker

Trouw - 11 oktober 2018
De leider van de Catalaanse onafhankelijken probeert ten onrechte sympathie in Europa te winnen, zegt Aat Peterse. Peterse is politiek filosoof, woonde zeven jaar in Catalonië, en woont nu in Valencia.

> Meer

NOS-journaal 24 september

Eenzijdige reportage over een rechtse activist, die de gele lintjes verwijdert.

Correspondentenavond NRC

TIjdens de Correspondentenavond van de NRC op 7 juni 2018 ging er het af en toe fel aan toe tijdens het belichten van de Catlaanse crisis. Spanje-correspondent Koen Greven wekte nogal veel wrevel op van Catalanen in de zaal, door zijn soms wat badinerende benaderingswijze.

Terug   > Home     > Thema’s       > Catalonië         > Stierenpoep

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017