De situatie in Zuid-Korea

Het ov zit hier bomvol

Restaurants in Seoel zijn altijd geopend geweest, zonder restricties.
  • Restaurants in Seoel zijn altijd geopend geweest, zonder restricties.
Foto: Jonathan Bekker

Anderhalvemeter-samenleving hier in Nederland: eenrichtingsverkeer in winkelstraten, kroegen en restaurants dicht, bioscopen ook. Je mag alleen met het OV als je een dringende reden hebt. ‘Leuk’ voor mensen die heel milieubewust geen auto hebben.
Dramatische toekomstmuziek.
Ik leg even een lijntje met mijn zoon in Zuid-Korea: dat was na China immers het zwaarst door corona getroffen land. Daar zullen ze ook wel heel veel beperkingen hebben. Toch?

6 mei 2020
door Eduard & Jonathan Bekker
Bloesems zie je veel in Seoel. Net als in Japan zijn bloesembomen erg geliefd.
  • Bloesems zie je veel in Seoel. Net als in Japan zijn bloesembomen erg geliefd.
Foto: Jonathan Bekker

Wel Zoon, het zal wel tegenvallen met die uitwisselingsstudie. Ja mag natuurlijk nergens heen.
Nee, hoor. Natuurlijk zijn hier beperkingen: geen grote bijeenkomsten, zoals concerten en mijn introductietijd ging niet door. Ik heb ook slechts online college, maar gelukkig telt dat mee, want mijn opleiding in Den Haag doet het nu ook zo.
Maar ik kan overal heen. Ik heb veel mensen ontmoet, nieuwe vriendschappen opgedaan. We gaan naar een gamehal, we gaan uit eten en onlangs heb ik nog een bescheiden berg beklommen.

Overal heen? Het openbaar vervoer zal toch wel beperkt zijn en hoe hebben ze het dan met die 1,5 meter opgelost?
Hűh, beperkt? Nee hoor, het ov stopt weliswaar een uur eerder, maar het zit hier bomvol. In de spits kun je nauwelijks bewegen. Er worden alleen plaatsen vrij gehouden voor zwangeren..

Hoe kan dat nou?
Mondkapjes. Niet verplicht, maar sterk aangeraden. 99% van de mensen draagt ze. Ze zijn wel verplicht bij de apotheek enzo, en bij overheidsinstanties

Vanuit een café in Yeosu geniet zoonlief van het uitzicht.
  • Vanuit een café in Yeosu geniet zoonlief van het uitzicht.
Foto: Jonathan Bekker

Maar hoe gaat dat dan toe als je wat wilt eten? De horeca is natuurlijk dicht.
Nee, hoor. En in cafés en restaurants zijn geen restricties waar mensen mogen zitten. Alleen de bars waren een tijd dicht nadat een barman besmet was.

Oh. Typisch. Zijn de bioscopen dan soms ook open?
Ja. Alle bioscopen zijn open, maar de meeste zalen houden een rij vrij om de rij

Over rijen gesproken: er zullen toch wel rijen zijn. Houden de mensen wel afstand?
Mwah. Er zijn geen regels voor rijen. Er wordt gevraagd aan Social distancing te doen, maar iedereen blijft op een kluitje als ze in de rij staan

Dan zullen de musea ook wel open zijn.
Nee. Staatsmusea zijn dicht.

Maar je kunt dus heel veel wél doen?
Ja. Ondanks alles heb ik hier eigenlijk de tijd van mijn leven. Het eten buiten de deur is hier goedkoop en het is werkelijk van topkwaliteit. Ik heb de hele stad en omgeving verkend en veel mensen leren kennen. Wel bijna altijd op individuele basis en nooit met groepen groter dan vier of vijf.

Een straat in het centrum van Seoel
  • Een straat in het centrum van Seoel
Foto: Jonathan Bekker

Ja, allemaal wel leuk, maar als alles daar in verhouding tot Nederland zo vrij is, dan zal het aantal besmettingen en sterfgevallen toch snel toenemen?
Dat valt mee: in Seoel hebben we dagenlang geen besmettingen. Het totaal aantal sterfgevallen is hier met een bevolking van rond de 51 miljoen 250. In Nederland is dat bijna 4.500 met een bevolking van rond de 17 miljoen.

Hoe kan dat nou?
Het is een afgesloten land via land want niemand kan via Noord-Korea (de enige landsgrens. EB) naar binnen, dus vrijwel iedereen komt met het vliegtuig en is dus te traceren. En dat samen met het vele testen. En op veel plaatsen wordt de lichaamstemperatuur gecheckt: vaak bij gemeentefaciliteiten, banken en bedrijfspanden. Wie een te hoge temperatuur heeft, komt er niet in.
Het land heeft al heel veel ervaring op gedaan door de sars-uitbraak van 2003 en de mers-uitbraak in 2015.

Zoon is een paar dagen op stap geweest en maakte in Suncheon deze foto.
  • Zoon is een paar dagen op stap geweest en maakte in Suncheon deze foto.
Foto: Jonathan Bekker

Ergens zijn ze dus soepel, maar toch ook streng
Maar inderdaad ook strenge quarantaine regels, ja (wie die overtreedt krijg een enkelband, EB). En mensen houden zich hier aan aanbevelingen zoals het dragen van de mondkapjes. En er is een gigantisch contactonderzoek. Wie wanneer waar was, en met wie. Maar ook vooral op het hoogtepunt gingen mensen vanzelf al minder naar buiten. Het was overal leeg toen de grote golf uitbrak. En mensen knuffelen en schudden handen minder, het is meer de standaard om te zwaaien tussen vrienden of te buigen.

En wat voor app gebruiken ze?.
Er is geen app. Als in de omgeving besmettingen zijn, krijg je wel een alert.

Dus even voor de zekerheid: ik begrijp dat je Koreaanse vrienden en vriendinnen ook geen door de overheid opgelegde app gebruiken?
Neen. Zover ik weet niemand

Zoals het er naar uit ziet, zal er spoedig geen sprake meer zijn van enige beperking. Vandaag (6 mei 2020) was er sprake van twee nieuwe besmettingen: waarschijnlijk gesteste binnenreizigers, die direct worden geďsoleerd.
Dit artikel heb ik naar diverse media gestuurd, omdat het zo in schril contrast staat tot het Nederlandse beleid, dat aanvankelijk zo test- en mondkampjesschuw is geweest, maar nu aarzelend aan het bijdraaien is. Ik heb geen enkele reactie mogen ontvangen. Waarom, dat is voor mij een misterie.

Zul je altijd zien. Koud heb ik dit gepost en via een bar in Seoel is en nieuwe besmettingshaard geweest. En die gelegenheden waren juist net weer geopend na een andere besmettingshaard in bar in een andere plaats. Daarop worden wel meteen duizenden mensen uit de omgeving getest. Zelfs twee huisgenoten van mijn zoon, omdat ze daar uit waren geweest. En gelukkig negatief bevonden.
Zo snel kan het dus gaan in besloten clubs: plekken waar mensen lang bij mekaar in de buurt verkeren. Opmerkelijk daarentegen is blijkbaar dat in een dergelijke situatie in het ov (waar contact ook via handgrepen kan plaatsvinden) nog geen besmettingen zijn geconstateerd.
Overigens is het aantal besmettingen inmiddels al weer aardig onder controle: in miljoenenstad Seoel op 22 mei 2020 slechts twee gevallen.

In het kielzog van corona

Eduard Bekker maandag  2 maart 2020leestijd: ± 2 minuten

Ja. De angst voor het covid-19 virus zit er bij ons begin februari al goed in: zoonlief gaat op uitwisseling naar Zuid-Korea en moet overstappen in Xiamen, in China.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Familieverhalen         > Zoon in Seoel

Familieverhalen


Real Time Web Analytics
rss
Blik op Seoel bij avond