De Oekraïense nachtmerrie

Spelend voor de Russische ambassade op 25 februari 2023
  • Spelend voor de Russische ambassade op 25 februari 2023

De terreur van Putin tegen onschuldige burgers in Oekraïne houdt me tamelijk uit mijn slaap. Wat kan ik doen?

25 maart 2016 - heden

Russen tegen Poetin bij de ambassade

Eduard Bekker zaterdag 25 februari 2023leestijd: ± 2 minuten

Gisteren (24 februari - 1 jaar Russische inval) de Oekraïners, vandaag de ‘goede’ Russen. Ze waren met meer dan ik gewend ben (dit is voor mij de vierde of vijfde keer). Het is ook echt een bijeenkomst waar Russen het prettig vonden om mekaar te ontmoeten. Hun weerzin tegen Poetin liegt er niet om. Ik ben weer gevraagd om het Oekraïense volkslied te spelen.

> Meer

Voor Oekraïne bij ambassade vol op ’t orgel

Eduard Bekker vrijdag 24 februari 2023leestijd: ± 4 minuten

Het begint nat, maar gelukkig loopt de herdenkings- en solidariteitstocht voor Oekraïne op zaterdag 24 februari verder droog. We zijn met ongeveer 400 deelnemers: Oekraïners en Nederlanders. Onverwacht worden de deelnemers langs de Russische ambassade opgeluisterd door een draaiorgel, dat volcontinue het Oekraïnse volkslied laat horen. De koorleden uit de de demonstratie zingen het uit volle borst werd mee.

> Meer

Oekraïense geroerd door demonstratie Russen

Eduard Bekker zaterdag 21 januari 2023leestijd: ± 1 minuut

Koud is het in Amsterdam op het Museumplein. Maar gelukkig is het droog en dankzij een soort sokjes dat een goede kennis van de #vlaggenwacht mij heeft geschonken, kan ik toch nog redelijk overweg op de trekharmonica in de kou. Zo kan ik ook de demonstrerende Russen assisteren met muziek bij hun demonstratie vóór de vrijlating van hun politieke gevangenen en tégen Putin. Een demo die met een dweilorkest ter opleuking van de Nationale Tulpendag ongewild een stevig drum- en hoempatintje krijgt.

> Meer

Aan de balg bij de Russische ambassade

Eduard Bekker donderdag 19 mei 2022leestijd: ± 3 minuten

Vrijwel dagelijks sta ik bij de Russische ambassade. Met trekharmonica. Met een repertoire van Oekraïnse traditionele nummers. Het is maar een klein signaal om duidelijk te maken waar we staan in Den Haag, Stad van Vrede en Recht.
Het gaat gelukkig niet onopgemerkt voorbij: zeker niet door de bezoekers en bewoners van het ambassadeterrein die we in en uit zien gaan, maar ook niet aan de media.

> Meer

Houden de Russen nog wel van kinderen?

Eduard Bekker maandag 24 oktober 2022leestijd: ± 3 minuten

1945. Russische soldaten arriveren in een klein Brandenburgs dorpje. Bij de boerderij achter in het dorp zien ze de eigenaar. Ze slepen hem naar buiten en zetten hem tegen de muur om hem dood te schieten. Dan komen zijn jonge kinderen om de soldaten heen staan. Alsjeblieft, alsjeblieft, maak onze pappie niet dood, smeken ze. We houden van onze pappa. Niet doen, niet doen!

> Meer

Het zijn niet dé Russen

Eduard Bekker 24 februari 2022leestijd: ± 2 minuten

Zeker als catalanenknuffelaar ben ik geschokt door de Russische gewelddadige verovering van Oekraïne. Deze staat had bereikt wat Catalonië in 2017 tevergeefs heeft geprobeerd. En nu wordt wat ze willen bereiken: een westers, dus democratisch land met vrijheid van meningsuiting, bedreigd door een AH 2.0.

> Meer

Gunnen we de Oekraïners de vrijheid van de Balten niet?

Eduard Bekker 25 maart 2016leestijd: ± 2 minuten

De strijd voor onafhankelijkheid van de Baltische staten van de Sovjet-Unie (lees: Rusland) was een zware. Die is 1989 begonnen en vond in 1991 haar hoogtepunt in een opstand in Vilnius, in Litouwen, waarbij een mensenmassa probeerde te verhinderen dat Sovjettroepen de televisietoren bezetten. Daarbij raakte een meisje van 23 jaar onder een Russische tank. Ze bloedde langzaam dood. Jan Brokken wijdde in zijn boek ‘Baltische Zielen’ een hoofdstuk aan haar. Je kunt het niet zonder droge ogen lezen.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws en Thema’s       > Thema’s         > Oekraïne

Thema’s en producties


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà