De Oekraïense nachtmerrie

Bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op zaterdag 21 januari 2023.
  • Bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op zaterdag 21 januari 2023.

De terreur van Putin tegen onschuldige burgers in Oekraïne houdt me tamelijk uit mijn slaap. Wat kan ik doen?

Aan de balg bij de Russische ambassade

Eduard Bekker donderdag 19 mei 2022leestijd: ± 3 minuten

Vrijwel dagelijks sta ik bij de Russische ambassade. Met trekharmonica. Met een repertoire van Oekraïnse traditionele nummers. Het is maar een klein signaal om duidelijk te maken waar we staan in Den Haag, Stad van Vrede en Recht.
Het gaat gelukkig niet onopgemerkt voorbij: zeker niet door de bezoekers en bewoners van het ambassadeterrein die we in en uit zien gaan, maar ook niet aan de media.

> Meer

Houden de Russen nog wel van kinderen?

Eduard Bekker maandag 24 oktober 2022leestijd: ± 3 minuten

1945. Russische soldaten arriveren in een klein Brandenburgs dorpje. Bij de boerderij achter in het dorp zien ze de eigenaar. Ze slepen hem naar buiten en zetten hem tegen de muur om hem dood te schieten. Dan komen zijn jonge kinderen om de soldaten heen staan. Alsjeblieft, alsjeblieft, maak onze pappie niet dood, smeken ze. We houden van onze pappa. Niet doen, niet doen!

> Meer

Het zijn niet dé Russen

Eduard Bekker 24 februari 2022leestijd: ± 2 minuten

Zeker als catalanenknuffelaar ben ik geschokt door de Russische gewelddadige verovering van Oekraïne. Deze staat had bereikt wat Catalonië in 2017 tevergeefs heeft geprobeerd. En nu wordt wat ze willen bereiken: een westers, dus democratisch land met vrijheid van meningsuiting, bedreigd door een AH 2.0.

> Meer

Gunnen we de Oekraïners de vrijheid van de Balten niet?

Eduard Bekker 25 maart 2016leestijd: ± 2 minuten

De strijd voor onafhankelijkheid van de Baltische staten van de Sovjet-Unie (lees: Rusland) was een zware. Die is 1989 begonnen en vond in 1991 haar hoogtepunt in een opstand in Vilnius, in Litouwen, waarbij een mensenmassa probeerde te verhinderen dat Sovjettroepen de televisietoren bezetten. Daarbij raakte een meisje van 23 jaar onder een Russische tank. Ze bloedde langzaam dood. Jan Brokken wijdde in zijn boek ‘Baltische Zielen’ een hoofdstuk aan haar. Je kunt het niet zonder droge ogen lezen.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws en Thema’s       > Thema’s         > Oekraïne

Thema’s en producties


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà