De man die me kennis liet maken met ‘kuntrie’

Cowboy Gerard: de parlandoman van Veronica

Gerard de Vries op een LP-hoes met enkele van zijn successen.
  • Gerard de Vries op een LP-hoes met enkele van zijn successen.

Gerard de Vries, op 11 juni 2015 kinderloos overleden, is 81 jaar geworden. Tijdens zijn bestaan als discjockey bij Veronica kende ik hem als ‘Cowboy Gerard’.

4 augustus 2015
door Eduard Bekker

H

ij heeft een aantal platen gemaakt, maar zong weinig tot niets: hij sprak met muziek op de achtergrond. Dat blijkt parlando te heten. Toen ik net groot genoeg was om zelfstandig naar de radio te gaan luisteren – ik was toen 11 jaar - was ik zeer gefascineerd door Radio Veronica; het schip dat bij Scheveningen voor de kust lag te zenden. Helaas stoorde Scheveningen Radio mijn Philips Pionier I kristalontvanger behoorlijk, maar op de gewone lampenradio ging het prima.

Van Gerard de Vries ken ik twee radioprogramma’. Op zaterdagochtend presenteerde hij samen met Cees van Zijtveld (of was het Harmen Siezen?) Schoon Schip.

Jim Reeves

Maar vooral zijn avondprogramma ‘Nashville Tennessee’ kan ik me nog goed heugen. Daar hoorde ik voor het eerst country-muziek, door Gerard de Vries altijd uitgesproken als ‘kuntrie’. Hij draaide vooral Buck Owens en Jim Reeves.
In latere jaren promootte hij ook groepen: The Tumbleweeds dankten hun bekendheid aan De Vries

Wim Bloemendaal, die in de jaren ’70 voor de VARA een bijna gelijknamig country-programma presenteerde, kon het gezwijmel van deze zanger en de Nederlandse would-be countrygroepen niet uitstaan. In een kribbige bui draaide hij ooit Gerards’ Teddybeer met een lichte zweving, zodat die plaat nog jankeriger over kwam.

Carter Family

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik dankzij Wim Bloemendaal en een paar jaar eerder dankzij mijn klasgenoot Joep Vesters pas de ‘echte’ country heb leren kennen: de verzamel-cd’s van het Arhoolie-label en zangers als Jimmy Rodgers, de Carter Family en Hank Williams, bijvoorbeeld, en later ook de Cajun-muziek uit de Mississippi-delta.

Toch moet ik bekennen dat ik aan 1965 – het jaar dat ik kennis leerde maken met de popmuziek – en het luisteren naar de programma’s van Veronica hele warme herinneringen over heb gehouden.

Terug   > Home     > Thema’s       > Personen         > Gerard de Vries

Personen


Real Time Web Analytics
rss
UItzicht op de Catalaanse Pyreneeën vanuit Puigcerdà