Vanaf de Domberg heb je een goed uitzicht over de oude stad. De wachttorens langs de behouden stadsmuur springen er direct uit.
  • Vanaf de Domberg heb je een goed uitzicht over de oude stad. De wachttorens langs de behouden stadsmuur springen er direct uit.

Met een prachtige oude binnenstad

Tallinn - moderne, knusse metropool

Het vliegveld heeft een warme uitstraling: iets dat je niet snel tegen komt.
  • Het vliegveld heeft een warme uitstraling: iets dat je niet snel tegen komt.

Je kunt een paar dagen naar Groningen met de trein, maar je kunt het ook wat verder zoeken: Tallin. Voor het geld hoef je het niet te laten, want het kost even veel. En je krijgt er veel leuke en nieuwe indrukken voor terug.

26 - 30 januari 2015
door Eduard Bekker • Foto’s: Eduard en Jonathan Bekker

T

allinn is de hoofdstad van Estland. En Estland is een land dat de pech had bijna nooit van onafhankelijkheid te kunnen genieten. Alleen tussen de twee wereldoorlogen in was daar even sprake van. Daarna eigende de Sovjet-Unie het zich weer toe.
Maar aan de Russiche president Boris Jeltsin is het te danken dat in 1991 Estland opnieuw onafhankelijk kon zijn. Het is inmiddels lid van de EU, heeft de Euro ingevoerd en is - en dat is niet voor niets - sinds 2004 lid van de NATO.

Russen

Toch herbergt het land nog veel Russen: eenderde van de bevolking en in de steden ongeveer de helft.

Daar komen we na aankomst op het eigenlijk best wel knus ingerichte vliegveld als snel achter.

In de aankomsthal houdt een zwijgzame man een bord met de naam van mijn vrouw omhoog. Hij geeft geen hand en stelt zich niet voor. Wel blijkt hij goed Engels te kunnen spreken en is hij behulpzaam als we willen pinnen: het gaat hier iets anders toe, want je krijgt je pasje pas terug nadat de automaat het geld heeft uitgespuugd. En dan pas nadat je de exit-optie hebt aangetoetst.
Onderweg als hij met de centrale spreekt, is ons vermoeden bevestigd: de man is een Rus. Ik spreek de taal niet. Mijn vrouw een beetje, maar we herkennen het direct.

Van buiten ziet ons appartement er goed uit: recentelijk is de hele voorgevel aangepakt, getuige deze foto van Google Streetview.
  • Van buiten ziet ons appartement er goed uit: recentelijk is de hele voorgevel aangepakt, getuige deze foto van Google Streetview.

IJzeren Deur

We worden naar ons appartement in het centrum gebracht. Via een beduimelde entree en een verwaarloosde hal komen we – nadat onze chauffeur zich door twee deursloten heeft geworsteld – in een aanmerkelijk beter uitgeruste hal uit. Hier is de deur van onze woning: een zwaar ijzeren geval met wéér een slot. Alles bij mekaar geeft dit het gevoel dat het hier niet veilig is. Maar van enig onveilig gevoel hebben we verder overigens niets gemerkt.

Goede WiFi

Het apartement is van binnen prima verzorgd. Alles is aanwezig: van koelkast tot tv tot WiFi. Dat laatste is overigens overal prima. Je zit in Tallinn zelden zonder WiFi.

We brengen onze bagage onder en gaan de stad verkennen.

Vliegen naar Tallinn

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015leestijd: ± 1 minuut

Hoe geraak je in Tallinn? Je kunt direct vanuit Schiphol, maar aanmerkelijk goedkoper bleek het via vliegveld Weeze; net over de Duitse grens tussen Nijmegen en Venlo. Dan kosten een retour met RyanAir nog geen 40 euro.

> Meer

De Oude Stad

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015leestijd: ± 2 minuten

Het is verbazend hoeveel de binnenstad van Tallinn te bieden heeft. Zeker als je bedenkt dat de hoofdstad niet veel meer inwoners heeft als Utrecht: ruim 400.000.

> Meer

Waar ooit havenactiviteit was

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015

Tegenover het ooit beruchte Viro-hotel vind je het oude havengebied. Maar zoals op veel plaatsen is de activiteit verplaatst naar elders. Vaak met sloop als gevolg, maar soms is de gebouwen een tweede leven gegund.

> Meer

Eten, drinken, kopen

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015leestijd: ± 2 minuten

Wat eten, drinken en winkelen betreft kom je hier zeker aan je trekken. Het is er vergeven van de souvenierswinkels (Ests en Russisch) en er zijn alleraardigste cafeetjes en tearooms.

> Meer

Tallinn bij avond

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015leestijd: ± 1 minuut

Zo in de winter is het niet druk op straat in Tallinn. Vooral in de avond valt er een serene stilte over de oude binnenstad. Dé gelegenheid om wat rustieke prentjes te schieten.

> Meer

De Russen

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015leestijd: ± 2 minuten

Estland is eigenlijk maar heel kort onafhankelijk geweest. De laatste twee eeuwen zat het land geregeld onder de Russische plak. Gezien de aspiraties van Poetin om de Baltische staten weer terug te veroveren blijft de verhouding tussen de Russen (30%, in de steden 50%) en Esten gespannen. Uiteraard is er veel Russische invloed. Maar beide groepen lijken op het eerste gezicht met de rug naar mekaar toe te leven.

> Meer

Openbaar vervoer

Eduard Bekker 26 - 30 januari 2015leestijd: ± 1 minuut

De binnenstad van Tallinn is klein. Daarom hebben we geen gebruik gemaakt van tram en bus. Wel zijn wel even een stukje met de trein gereden: naar Nõmme, een vooroord.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > Reizen           > De Baltische staten             > Tallin

Een rondje Balticum


Real Time Web Analytics
rss
Blik op de oude stad van Tallin.