In de wolken in de Harz

Sporend de Brocken beklimmen

28 februari 2013
door Eduard Bekker
Op de blad bij het raam staat het net van de Harzer Schmalspurbahnen afgedrukt.
  • Op de blad bij het raam staat het net van de Harzer Schmalspurbahnen afgedrukt.


D

eze treinrit over een deel van het net van de toeristisch populaire ‘Harzer Schmalspurbahnen’ naar Nordhausen) is niet goedkoop en vrouw en zoon reageren aanvankelijk bedenkelijk om deze rit te maken als onderdeel van ons winterbezoek aan deze streek. Maar we hebben er geen spijt van.

Door de wolken

Het toch heel bijzonder om met achter een puffende stoomlokomotief door een sneeuwlandschap met een laag van tegen een meter te ploegen (joehoe NS en Prorail, horen jullie dat?). En halverwege duiken we ook nog het wolkendek in, om er rijdend in een krul tegen het naderen van de top in stralende zon uit te komen.

Bij Wernigerode-Westerntor stappen we uit om de binnenstad te bekijken.
  • Bij Wernigerode-Westerntor stappen we uit om de binnenstad te bekijken.

Maanlandschap

Hier ligt de sneeuw nóg dikker: van sommige naaldbomen zie je alleen nog maar het dik bepoederde kopje, zodat je het gevoel hebt door een landschap op de maand of een vreemde planeet te banjeren.

Maar ook buiten het seizoen is de rit beslist ook de moeite waard als je van oude spoorromantiek houdt.

Werningerode heeft haar middeleeuwe uitstraling weten te behouden. Hier op de markt is menige ‘heks’ gruwelijk ter dood gebracht. Vaak werden deze vrouwen er van verdacht bijeen te komen op de top van de Brocken.
  • Werningerode heeft haar middeleeuwe uitstraling weten te behouden. Hier op de markt is menige ‘heks’ gruwelijk ter dood gebracht. Vaak werden deze vrouwen er van verdacht bijeen te komen op de top van de Brocken.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Duitsland           > Brocken

Duitsland


Real Time Web Analytics
rss
De Brockenbahn arriveert op de top van de Brocken in een door sneeuw gevormd maanlandschap