Jeneverbesstruwelen, gefotografeerd vanuit de uitkijktoren op de route van de tweede dag. (Enigszins) in de buurt van Elmpt.
  • Jeneverbesstruwelen, gefotografeerd vanuit de uitkijktoren op de route van de tweede dag. (Enigszins) in de buurt van Elmpt.

Herkenbosch, Elmpt, Brüggen, Swalmen

Wandelend in de Meinweg

Het verlaten baanvak van de IJzeren Rijn bij Vlodrop.
  • Het verlaten baanvak van de IJzeren Rijn bij Vlodrop.

Ja, dacht ik. Goed idee van mijn gade om eens een paar flinke wandelingen te doen. De keuze viel op twee 20 kilometer-wandelingen in het Nederlands-Duitse grensgebied bij Roermond.

22 - 24 oktober 2018
door Eduard Bekker

I

nteressant parcours. Het voert dwars door natuurgebieden, waar je bijna niemand tegenkomt, behalve doodse stilte. Ooit liepen hier twee spoorlijnen: de IJzeren Rijn als verbinding tussen Duitsland en Antwerpen en een voorzieningenlijntje voor een gesloten militair Brits vliegveld bij Elmpt. Beiden waarschijnlijk voor eeuwig stilgelegd.

Stevige wandelingen

Het lijkt mij ook prima voor zoonlief, die veel moet studeren en ook veel gamet: dus nauwelijks buiten zijn benen strekt. Zou hij een tweedaags parcours van ruim 40 kilometer wel volhouden?

Extra gewicht

Ik heb hem onderschat en mezelf overschat. De wandeling is voor hčm geen probleem, maar voor mij een slijtageslag.
Mijn fout was ook om in mijn rugzakje een laptop mee te slepen, voor het geval klanten een beroep op me zouden doen. Toch goed voor extra gewicht en pijnlijke schouders, terwijl het achteraf helemaal niet nodig bleek.

Geen horeca

Rustpunten qua horeca zijn er niet onderweg. Op de heenweg pas tegen het einde door naar een backstube in Elmpt uit te wijken, waar je ook even kunt zitten. Op de terugweg kan het pas weer binnen de gemeentegrens van Swalmen - ook door even van de route af te wijken naar Herberg De Bos.
Halverwege is er weliswaar een restaurant, maar dit heeft dusdanige wisselende openingstijden, dat het meer en symbolische betekenis heeft. Vanaf oktober kun je in de Venekoten Stube alleen in de weekenden terecht.
Neem dus eten mee en ook drinken als het warm weer is.

Dat is mijn probleem echter niet. Tegen het eind van de terugweg kan ik me alleen nog maar voortbewegen van bankje naar bankje. De laatste honderd meter naar het station van Swalmen neemt zoonlief zelfs mijn rugzak even over, omdat ik slechts nog vooruit kom met het tempo van de grote wijzer van de klok.

Onderweg kom je veel vergezichten tegen.
  • Onderweg kom je veel vergezichten tegen.

Mooie natuur

De wandelingen zijn echter prachtig. Zowel heen als terug kun je vanaf een houten uitkijktoren het gebied overzien. Dat is zowel heen als terug heel afwisselend. Je komt bos, hei, jeneverbesstruwelen en verdroogde vennen tegen (er valt hier nog steeds te weinig neerslag). Maar op de terugweg toch veel kleine beekjes, meertjes en moerassen, gevoed door de kraakheldere, ondiepe Schwalm. We zagen op dag twee bij Brüggen zowaar zelfs een ijsvogel opvliegen!

Fraai stadje

En Brüggen is een aardig stadje met een leuk slot, toch nog aardig wat winkeltjes en voldoende horeca. Wij zochten een Dalmatisch restaurant op met een vriendelijke kelner, die verbaasd was dat wij geen Limburgers waren. Overigens is de horeca in Duitsland aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland, waar een maaltijd onder de tien euro schier onmogelijk is.

Terwijl vrouw & zoon winkelen in de Designer Outlet, word ik in de La Place bij de ingang geparkeerd, waar ik onder het genot van een kop koffie de plaatselijke flora en fauna kan gadeslaan.
  • Terwijl vrouw & zoon winkelen in de Designer Outlet, word ik in de La Place bij de ingang geparkeerd, waar ik onder het genot van een kop koffie de plaatselijke flora en fauna kan gadeslaan.

Outlet

Voor we huiswaarts keerden hebben we de Roermondse Designer Outlet nog even bezocht. De merkkleding daar is relatief goedkoop, maar in absolute vorm nog steeds duur. Dat was dus kijken, maar niet kopen.

 

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Duitsland           > Meinweg

Duitsland


Real Time Web Analytics
rss
Zonsondergang in Algajola, Corsica - april 2011