‘Danzig’ kan wedijveren met Brugge en Praag

Gdańsk: onverwacht fraaie stad

De Długi Targ (Lange Markt) is de feitelijke hoofdstraat van Gdańsk
  • De Długi Targ (Lange Markt) is de feitelijke hoofdstraat van Gdańsk

We waren er maar twee echte volle dagen, maar het Poolse Gdańsk - tot 1945 bekend onder de Duitse naam ‘Danzig’ - heeft ons zeer kunnen bekoren.

28 - 31 januari 2018
door Eduard Bekker

T

och is Gdansk - zeker in de winter - duidelijk een veel minder toeristische bestemming dan Praag of Brugge. De verklaring is slechts gissen, maar waarschijnlijk speelt de identiteit van de stad daarbij een rol: Brugge is onmiskenbaar Vlaams, Praag onmiskenbaar Tsjechisch, maar ‘Gdansk’ is absoluut niet ontegenzeggelijk Pools met haar diep verankerde Duitse verleden.

Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog viel deze draaischijf tussen Oost en West - een oude hanzestad met een grote Duitse, maar ook Poolse, geschiedenis - ten deel aan Polen, dat er eigenlijk al decennia op aasde wegens de toegang tot de Oostzee. Toch hebben de Polen de binnenstad - die vrijwel helemaal in puin lag na de oorlog - weer in de oude Duitse hanzestijl hersteld. Maar met de vele klokgevels waan je je in de Lange Markt (Długi Targ) soms in een oude ‘Hollandse’ havenstad!

Uit de as herrezen

Eduard Bekker 28 - 31 januari 2018leestijd: ± 2 minuten

Na de Tweede Wereldoorlog moesten de Polen uiteraard niets meer van de Duitsers hebben en die werden dan ook de stad uit gedreven. Toch hebben zij het Duitse erfgoed van Gdańsk vrijwel intact gelaten.

> Meer

Horeca: braaf, maar afstandelijk

Eduard Bekker 28 - 31 januari 2018leestijd: ± 1 minuut

Over de horeca in Gdańsk kunnen we niet zo heel veel zeggen: we waren er uiteindelijk maar kort. We zijn goed bediend, het eten was prima en gevarieerd, maar echte hartelijkheid zijn we er niet tegen gekomen.

> Meer

Het Centrum voor Europese Solidariteit

Eduard Bekker 28 - 31 januari 2018leestijd: ± 2 minuten

Opstanden tegen communistische Russisch-gestuurde regimes mislukte keer op keer (DDR 1953, Hongarije 1956, Tsjechoslowakije 1968, Polen 1970), maar in Polen kreeg in 1980 het verzet voet aan de grond. En - eerlijk is eerlijk - dankzij een katholieke kerk met een oerconservatieve Poolse paus.

> Meer

Dwalen door het verhaal van de Tweede Wereldoorlog

Eduard Bekker 28 - 31 januari 2018leestijd: ± 1 minuut

Het grootse Museum van de Tweede Wereldoorlog is begin 2017 in Gdańsk geopend. En wel precies op de plek waar die in 1939 begon: met de aanval op een Pools munitiedepot op de Westerplatte.

> Meer

Gdańsk: in avondstemming

Eduard Bekker 28 - 31 januari 2018leestijd: ± 1 minuut

De laatste avond in Gdańsk. We maken nog even een rondgang door de binnenstad.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Gdańsk (Danzig)

Reizen


Real Time Web Analytics
rss
Veel in en rond de binnenstad van Gdańsk is al opgeknapt, maar het werk gaat nog steeds door.