Een kleurige ANP-prent, die echter een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de menselijke beschaving weergeeft: de plattegrond van het Nazi-vernietigingskamp Sobibor, gereconstrueerd aan de hand van ooggetuigen. 
  • Een kleurige ANP-prent, die echter een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de menselijke beschaving weergeeft: de plattegrond van het Nazi-vernietigingskamp Sobibor, gereconstrueerd aan de hand van ooggetuigen.
     

Negentien treinen naar de dood

Sobibor - eindstation voor veel Nederlandse joden

door Eduard Bekker

D

it mede dankzij het lesaanbod van de docenten Herman Wilms (lesgroep ‘Fascisme, toen en nu’) en Joachim Berger (‘lesgroep Wir haben es nicht gewußt’). Met eerstgenoemde hebben medestudent Peter Lagerweij en ik het proces tegen Karl Frenzel bijgewoond. Bij Joachim Berger – veel te vroeg overleden – heb ik nog menigmaal een gastles gepresenteerd over dit thema.

Alleen monument getuigt van moedig Joods verzet in Sobibor

Eduard Bekker donderdag 14 oktober 1993leestijd: ± 4 minuten

Het was op 14 oktober 1943 dat het nazi-vernietigingskamp Sobibor van binnenuit door een opstand werd bevrijd. Na de opstand werd Sobibor zorgvuldig afgebroken. Alle documenten werden vernietigd. Deze gebeurtenis verdient een speciale plaats in de geschiedenis.

> Meer

Nieuw proces tegen beul sleept zich voort in Hagen

Eduard Bekker 16 juni 1983leestijd: ± 9 minuten

In het Westduitse Hagen stond voorjaar 1983 de 72-jarige voormalige Oberscharführer Karl Frenzel opnieuw voor de rechter. In 1966 was hij tot levenslang veroordeeld voor de misdaden die hij had bedreven in het Oost-Poolse vernietigingskamp Sobibor. Zijn verdediging heeft kunnen bewerkstelligen dat het proces is heropend. Vanaf november vorig jaar tot februari 1984 moeten alle mensen die in 1966 reeds tegen Frenzel getuigden, voor de tweede keer voor het Hagense Schwurgericht verschijnen. Omstreeks februari 1984 zal de laatste pas zijn gehoord. Het is vermoedelijk het laatste grote proces tegen een oorlogsmisdadiger dat in de Bondsrepubliek plaatsvindt.

> Meer
Terug   > Home     > Nieuws & Thema’s       > Thema’s         > WO II en Bezetting           > Sobibor

WO II en Bezetting


Real Time Web Analytics
rss
Een heel stuk Bomenbuurt tussen Hanenburglaan en Sportlaan dat verdween voor de tankgracht.