Echtgenoot van Elisabeth Bellinghausen na 125 jaar weer terecht

Vruchtbaar echtpaar ‘eimdelijk’ weer samen

Na 125 jaar zijn Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen weer een paar.
  • Na 125 jaar zijn Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen weer een paar.

Het moet een mengsel van stevig onderzoek en een zekere dosis geluk zijn geweest, dat panelen van twee echtelieden uit de 16de eeuw na 125 jaar weer zijn herenigd. Directeur Martine Gosselink en conservator Ariane van Suchtelen van het Haagse Mauritshuis zijn er apetrots op dat is gelukt met de panelen van Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen, geschilderd tijdens hun verloving. Die zijn 481 jaar na hun huwelijk in 1539 weer een paar. Althans zoals de Keulse schilder Bartholomäus Bruyn ze heeft geschilderd op twee panelen. In 1896 werden de schilderwerken namelijk geveild en werden ze gescheiden.

dinsdag 30 juni 2020
door Eduard Bekker

E

lisabeth was al een tijd weer terecht, maar het was niet duidelijk waar haar wederhelft was gebleven. Maar ook die prijkt nu weer links van zijn gade.
Vol trots toonden Gosselink en Van Suchtelen dan ook in een opmerkelijk 1,5 meter persmoment de twee panelen.

Voor Martine Gosselink was dit haar eerste persmoment sinds ze aantrad als directeur op 1 april, waarbij ze afscheid nam als hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat was dus midden in de corona-tijd en vermoedelijk zal dit de eerste persbijeenkomst zijn geweest sinds de lockdown. Er was slechts een bescheiden groep belangstellenden op de aankondiging afgekomen en daardoor was de 1,5 meter regel geen enkel probleem.

Detail van de riem van Elisabeth. Hier toont Bruyn zich een ware meester in het kleinste détail.
  • Detail van de riem van Elisabeth. Hier toont Bruyn zich een ware meester in het kleinste détail.

Subtiel

Gelukkig konden we de beide panelen van dichter dan 1,5 meter bekijken. Ze zijn namelijk veel kleiner dan ik dacht: 34,5 cm hoog en 24 cm breed. Iets groter dan een A4’tje. Dat geeft dan ook goed aan hoe subtiel Bartholomäus Bruyn te werk moet zijn gegaan: kijk maar eens naar de riem van Elisabeth. Daar moet je een ongelooflijk vaste hand voor hebben gehad.

Het is een mooi verhaal dat twee panelen weer bij elkaar zijn na de odyssee die het paneel van Jakob Omphalius achter de rug heeft.

Het huwelijk van het echtpaar betrof overigens een zeer vruchtbaar samenzijn: het stel had dertien kinderen!
Jammer dat dáár geen portret van is...

Met dank aan Mirona Koelemeijer van de servicebalie
voor het doorgeven van de maten van de paneeltjes.

Terug   > Home     > Weblog       > 2020 >

Weblog 2020


Real Time Web Analytics
rss
De paneeltjes zijn veel kleiner dan ik aanvankelijk dacht.