De Catalaan die nazisme en fascisme verafschuwde

Pau Casals (1876-1973): cellist voor de Vrede

Pau Casals in 1914. 
  • Pau Casals in 1914.
     

Hij zal in Nederland nauwelijks bekend zijn. Pau Casals. Hij was dirigent en ook een van de beste cellisten die de wereld ooit heeft voortgebracht. Catalaan en trouw aan zijn vaderland, dat hij - nadat hij in 1938 was gevlucht voor Franco - nooit meer heeft kunnen bezoeken.

25 september 2018
door Eduard Bekker

H

ij benadrukte bij zijn optredens dat zijn cello en dirigeerstokje zijn verzetsvorm was. Moreel en financieel steunde hij de Catalaanse en Spaanse vluchtelingen. Bij 1958 werd hij voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar die ging uiteindelijk - en dat is tekenend voor het Catalaanse lot – naar iemand die juist het Franco-regime had gesteund.
 

Vredesprijs

Maar in oktober 1971 kreeg hij alsnog de Medaille van de Vrede van de Verenigde Naties uit handen VN-secretaris U-thant. Hierbij hield de broze 95-jarige een korte speech, waarbij hij zijn trots Catalaan te zijn niet onder stoelen of banken stak: Catalanen ijverden namellijk in de 11de eeuw al voor de vrede. Opmerkelijk is overigens dat de voornaam ‘Pau’ - zijn voornaam dus - ook ‘vrede’ betekent in het Catalaans.

Een van zijn bekendste uitvoeringen was de vertolking van het eeuwenoude Catalaanse ‘Zang van de Vogels’. Dat in gedachten hebbende - samen met het vredelievende karakter van de Catalanen zoals ik het ervaar – voor mij de reden om de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag een iets andere draai te geven.

Terug   > Home     > Thema’s Catalonië       > Pau Casals

Real Time Web Analytics
rss
Demonstratie voor stemrecht voor Catalonië op de Dam in Amsterdam op 23 september 2017