Drie dagen voor tien euro

Riga per openbaar vervoer

De oertatra-trams die je nog veel ziet in het oostblok. Aan de 11. Novembra Krastmala - het punt in de binnenstad waar we altijd in- en uitstapten naar en van ons hotel. De achterste tram heeft de trolley neergelaten en fungeert slechts als aanhangwagen.
  • De oertatra-trams die je nog veel ziet in het oostblok. Aan de 11. Novembra Krastmala - het punt in de binnenstad waar we altijd in- en uitstapten naar en van ons hotel. De achterste tram heeft de trolley neergelaten en fungeert slechts als aanhangwagen.

Ons hotel bevond zich op de oever tegenover het oude centrum. Maar vlakbij een kiosk en een tramhalte. In de kiosk kun je een ov-kaart voor drie dagen krijgen voor slechts tien euro. Daar hebben we grif gebruik van gemaakt.

13- 17 oktober 2015
door Eduard Bekker | Foto’s: Eduard en Jonathan Bekker
De ov-kaartjes hebben allemaal verschillende afbeeldingen.
  • De ov-kaartjes hebben allemaal verschillende afbeeldingen.


R

iga is wat trams betreft opmerkelijk. Hier zie je twee generaties Tatra-trams uit de gelijknamige fabriek in Praag. Die hebben in plaats van een schaarbeugel een trolley en dat zie je nergens anders in het oostblok. De nieuwe serie trams hebben dat niet meer: de trolley - in zijn oervorm een stang met een wieltje, om slijtage aan de bovenleiding te beperken – is overal aan de verdwijnende hand: die zie elders eigenlijk alleen nog maar bij museumlijnen in Rio de Janeiro, Portugal, Crich en San Francisco.

De achterkanten hebben een eigen code. Er zit net als bij de Nederlandse ov-kaart een transponder in: voor de kaartlezer houden is voldoende.
  • De achterkanten hebben een eigen code. Er zit net als bij de Nederlandse ov-kaart een transponder in: voor de kaartlezer houden is voldoende.

De slijtage aan de bovenleiding wordt tegenwoordig beperkt door op de beugel een zacht metaal aan te brengen en dat regelmatig uit te wisselen: een stuk lichter werk dan het vervangen van de bovenleiding.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren met ’t scrollwieltje, de pijltjestoetsen, of (ook met een tablet) door links en rechts naast de foto te klikken.

Klik op een foto voor een vergroting.
Vervolgens kun je bladeren door rechts of links te kliken of te wrijven.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > De Baltische staten           > Riga             > Openbaar Vervoer

Riga: Dille, Jugendstil en restjes oostblok


Real Time Web Analytics
rss
Vanuit dit station werden duizenden Letten in 1941 na de Russische inval weggevoerd naar Siberië.