Hollywood, Beverly Hills en stranden

Los Angeles: een kluwen van stadsdelen

De stadskern van het eigenlijk Los Angeles. Hier waren we eigenlijk maar kort.
  • De stadskern van het eigenlijk Los Angeles. Hier waren we eigenlijk maar kort.

Zelfs een week is bij lange na niet genoeg om Los Angeles beter te leren kennen. We zijn niet verder gekomen dan Hollywood, Beverly Hills, een bezoek aan de Paramount-studio’s, de stranden en Culver City. Dat laatste omdat dit stadsdeel toch in de buurt was.

Van 28 juni tot 4 juli 2015
door Eduard Bekker • Foto’s Jonathan en Eduard Bekker

L

os Angeles is eigenlijk een uitgestrekt geheel van lage huisje, waaruit hier en daar een hoogbouw omhoog schiet. Dat is dan een van vele stadskernen waar deze stad uit is opgebouwd. Daarover later meer.

Vertraging

Met een forse vertraging – zoals gebruikelijk - komen we aan in L.A. Het is al 11 uur in de avond. We staan wat onthand in de stationshal. Welke kaartautomaat moeten we nou gebruiken voor de metro? Er staan er hier meer.
We weten het uiteindelijk uit te vinden en stappen in de metro. Daarna moeten we overstappen in een lightrail.

De wat beduimelde bushalte bij het eindpunt van de lightrail oogt overdag een stuk vriendelijker dan ’s avonds laat.
  • De wat beduimelde bushalte bij het eindpunt van de lightrail oogt overdag een stuk vriendelijker dan ’s avonds laat.

Dwaalspoor

Maar dan houdt het bij het eindpunt helemaal op. Google heeft ons op een dwaalspoor gebracht. Hier gaat verder geen railvervoer meer. We zien een bushalte zonder verdere mededelingen. Hoe veilig is het hier überhaupt? We blijken in Culver City te zijn, maar ons appartementencomplex ligt een stuk verder.

Taxi

We besluiten een taxi te bellen. Maar onze mobieltjes hebben hier geen internet. We vervoegen ons bij een taco-bar. We schieten een van de medewerkers aan. Het is een blanke man van tegen de 80 jaar. Òf hij heeft nooit voor een pensioen gespaard, òf zijn pensioen is door de crisis verdwenen. Hoe dat ook: hij is bereid een taxi te bellen.
Het is overigens opvallend hoeveel behulpzame mensen we onderweg zijn tegen gekomen.

‘Night on Earth’

Een minuut of tien later komt er een onwaarschijnlijk klein geel karretje aan rijden met een behulpzame Iraniër achter het stuur. Dat behulpzame hebben we hard nodig, want het kost de nodige moeite om al onze bagage naar binnen te proppen. Even heb ik een associatie met de Oostduitse taxichauffeur in New York uit de film ‘Night on Earth’ van Jim Jarmusch.
Maar de man weet feilloos onze bestemming te vinden en zet ons voor de deur van het appartementencomplex af in Marina del Rey.

Marina del Rey

Eduard Bekker Van 28 juni tot 5 juli 2015leestijd: ± 1 minuut

In Marina del Rey hebben we een apartement. Luxe met winkeltje en zwembad.

> Meer

Hollywood

Eduard Bekker 29 juni en 1 juli 2015leestijd: ± 1 minuut

Hollywood is een van de vele sub-agglomeraties in Los Angeles. Hier vinden de film-premières plaats, hier laten de sterren zich dan zien en vind je ook diverse filmstudios.

> Meer

Bezoek aan de Paramount Studio’s

Eduard Bekker 1 juli 2015leestijd: ± 2 minuten

We hebben ook een blik geworpen in de Paramount Studio’s. Dat zijn behoorlijk prijzig: ongeveer 50 euro per persoon. En toch krijgen we niet alles te zien wat is beloofd.

> Meer

Beverly Hills – doe maar duur

Eduard Bekker 3 juli 2015leestijd: ± 1 minuut

Beverly Hills ligt ietwat ten westen van Hollywood. Handig voor de filmsterren die daar wonen: hoeven ze niet zo ver te reizen voor hun werk. Maar het zijn niet alleen filmsterren die hier hun spaarvarken omkeren.

> Meer

Culver City – Baldwin Hills beklimmen

Eduard Bekker 2 juli 2015leestijd: ± 1 minuut

Bij het vak ‘luchtvervuiling’ op de Landbouwhogeschool maakte ik er al kennis mee: de fotochemische smog, veroorzaak door de stikstofoxiden in de uitlaatgassen van het vele autoverkeer. Op het uitzichtpunt van Culver City kun die vervuiling heel goed zien.

> Meer

Vertier in Santa Monica

Eduard Bekker 30 juni en 3 juli 2015leestijd: ± 2 minuten

Vanuit Venice Beach, waar we vlakbij ingekwartierd waren, is het niet ver lopen naar Santa Monica. Hier is qua vertier wat meer loos: een houten pier met permanente kermis en tevens een totaal autovrije winkelstraat. Mogelijk zelfs voorlopig nog de enige in haar soort.

> Meer

Venice Beach - laatste week op krachten komen

Eduard Bekker Van 28 juni tot 4 juli 2015leestijd: ± 2 minuten

Het strand van LA zou je van het moeten zijn. Maar we zien een leeg strand zonder strandtenten en kramen langs de asfaltstrook die de boulevard markeert. Het doet me denken aan Nairobi, niet aan de VS en de sound van de Beach Boys.

> Meer
Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Dwars door de VS           > Los Angeles

Treinend door de VS


Real Time Web Analytics
rss