Schoonmaker

De huidige ingang van de Palacepromenade
  • De huidige ingang van de Palacepromenade
Foto: Den Haag Marketing

Vaak, gedreven door het nieuws, gaan mijn gedachten uit naar een tafereel waarvan ik in het begin van de 90-er jaren getuige ben geweest in de Scheveningse Palace Promenade.


I

ets voorbij het horecaplein bevindt zich een snoepwinkel. Voor de toonbank staan grote zakken met daarin kleine zakjes popcorn. In de buurt is een schoonmaker in de weer. Een bebaarde exoot met een wit hoofddeksel en een lang, wit gewaad. Kleding die nu op deze plaats waarschijnlijk direct deining zou hebben veroorzaakt.

New Kids

Koud zijn we de snoepbalie voorbij als we tumult horen. De orthodoxe moslim spreekt woedend drie jongeren toe, die je het best zou kunnen classificeren als new kids avant la lettre. Blank, slungelig, haar tot op de schouders, brallerig. Een van hen sleept een bijna manshoge zak met popcorn achter zich aan en schoonmaker probeert die af te pakken. Die hebben jullie gestolen! Breng dat terug, schalt het door de passage. Nee, doen we niet, antwoordt de jongen, die hebben we echt betaald, hoor! Eerlijk waar. De mohammendaan weet er niets tegen in te brengen. De jongeren lopen verder, mét zak en de schoonmaker druipt af.

Beveiligers

Althans, dat lijkt zo. Hij begeeft zich naar het snoeploket. Een paar seconden later raast hij aan ons voorbij zo snel als zijn jurk dat toe laat. Die hebben ze helemaal niet betaald, die is gestolen!, horen we hem nog roepen als uit het zicht verdwijnt.

Een paar minuten gaan voorbij en daar komt de man weer terug. Alleen, maar mét de zak popcorn.
Nieuwsgierig volg ik hem naar de winkel, waar twee beveiligers – tot dusver onzichtbaar – zich inmiddels ook laten zien. Mooi, dat je die zak heb teruggebracht, jôh, maar waarom heb je die knapen niet meteen meegenomen?, reageert een van die twee.

Terug   > Home     > Weblog       > 2015         > Sommige moslims

Korte Verhalen


Real Time Web Analytics
rss
Bosjes van Poot - Den Haag