Een anachronisme in de straten van San Francisco

De ‘Cable Car’: trams aan de ketting

De California-lijn. Die gaat dwars op de twee andere lijnen en is minder druk bezet. Ook hier worden de passagiers bij een volle kar naar de treeplank gedirigeerd.
  • De California-lijn. Die gaat dwars op de twee andere lijnen en is minder druk bezet. Ook hier worden de passagiers bij een volle kar naar de treeplank gedirigeerd.

Het zijn de trams die je doen denken aan de oude slapstickfilms: de kabeltrams van San Francisco. Je kunt wel stellen dat die attractie nummer één zijn.

Van 23 - 27 juni 2015
door Eduard Bekker

H

et is een wonder dat deze trammetjes nog rijden. Voor een deel is dat te danken aan de heuvelachtige straten, waar een funiculaire-achtig systeem natuurlijk erg praktisch is.
Maar toen kort naar de Tweede Wereldoorlog toch opheffing dreigde, kwam er verzet. Daardoor zijn uiteindelijk drie lijnen overgebleven. Twee die vanuit Marketstreet – de hoofdverkeersader - naar Fisherman’s Warf voeren. Die zijn erg druk, omdat dit een toeristische trekpleister is. En één lijn hier dwars op: de California-lijn.

Rijen

De trammetjes hebben qua toeloop wel wat van de attracties op de Efteling. Meer dan een uur in de rij staan is geen uitzondering. Lopend heb je dan al je doel bereikt.
Wat je echter kunt doen is één of een paar haltes verderop op stappen. Het tweetallig personeel houdt namelijk aan het beginpunt altijd wel een paar plaatsen vrij voor passagiers onderweg die mee willen.

Terug   > Home     > Thema’s       > Reizen         > Dwars door de VS           > San Francisco             > De Kabeltram

San Francisco straalt vooral nostalgie uit


Real Time Web Analytics
rss
Een vertrouwd straatbeeld. Toeristen, op aanwijzing van het personeel (!!!) hangend aan de cable car.