Niet alleen de kabeltram is bijzonder
Museumtramlijnen in reguliere dienst
- Trams staan op wacht aan het eindpunt bij de Fisherman’s Warf.
In de tachtiger jaren was het kabeltramnetje met haar materieel aan een grote opknapbeurt toe en moest het stil worden gelegd. Om de toeristen niet helemaal teleur te stellen is toen een museumlijn opgericht. Die loopt met een boog van Fisherman’s Warf ook naar de Market Street; de hoofdader van de oude binnenstad. Het blijft een succes.
Van 23 - 27 juni 2015
door Eduard Bekker
- De museumlijnen op een kaartje.
PCC-cars
De meeste trams waarmee wordt gereden zijn de zogeheten PCC-cars en varianten daarop. Ook in Den Haag hebben die lange tijd het straatbeeld bepaald. Daarom is een ritje met deze wagens voor Hagenaars en Hagenezen ook een beetje een reis door de nostalgie.
Het handigste is om een meerdaagse pas voor het openbaar vervoer te kopen. Dan kun je niet alleen overal op de cable car springen, maar ook mee met de museumlijn, de metro en de buslijnen.
- Een folder met informatie over de museumlijnen
Bekijk
of Download dit document.
- Een Peter Witt-tramstel uit Milaan. Deze trams tref je (waarschijnlijk) nog in actieve dienst aan in die stad. In Milaan heeft de trolley echter afgedaan en hebben de trams een halve pantograaf.
- Een tramstel uit Detroit. Zo zagen de eerste PCC’s uit Den Haag er ook ongeveer uit. Alleen – heel opvallend – hebben alle PCC’s hier een trolley-beugel in plaats van een pantograaf. De trolley is in de VS blijkbaar nog veel langer populair gebleven dan op het Europese continent.
- Ook van binnen tonen deze PCC-wagens voor ouderen bewoners van Den Haag veel herkenbaars: je waant je bijna in de oude lijn 6. Alleen de banken zijn hier aan beide kanten tweezits. In de VS was blijkbaar meer ruimte voor bredere trams.
- Aan dit oranje exemplaar is wel goed te zien dat de trams in de VS doorgaans een stuk breder waren.
- Dit grijze exemplaar uit Washington toont ook overeenkomsten met de oudste Haagse PCC-stellen. In de jaren ’50 zijn al deze trams geleidelijk verdwenen uit de Amerikaanse steden. Soms reden ze nog langere tijd op ondergrondse lijnen, zoals in Philadelphia, te zien in de film ‘Blow Out’ van Brian Da Palma.
- Een tweerichtingswagen in dezelfde kleurstelling als de HTM-bussen in de zestigerjaren.
- Bestemming bereikt: Market Street - De Grote Marktstraat van San Francisco.
- © Eduard Bekker
Niets op deze site waarvan de rechten bij mij berusten mag worden overgenomen zonder mijn toestemming.